Thursday, November 21, 2013

Günün Sükseli Tuzlu Kurabiyesi



gunun sukseli tuzlu kurabiyesi 1



Tuzlu kıtır tarifimdeki yumurta fazla geldiği için farklı tarif arayışına girdim. Sonuçta hergün ekmek yerine yaptığım zaman fazla geliyor miktarları. Tesadüfen un paketinde bulduğum bu tarife bayıldım. Sıvıyağ, darı unu, keçi sütü, keçi kaşarını rahatlıkla kullanabildim. Hem bir tepsi oldu, hem de evdeki herkes bayıldı bu tarife. Pul biberli halini ablamın sevmeyeceği konusunda ikilemde kalmıştım ama sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinde rahatlıkla yemiş. Annem tadına bakınca o da bayıldı, abim de sevmiş. Tereyağlı hali eminim çok daha nefis olacaktır, hediye olarak götürürken yarı yarıya kullanmayı düşünüyorum sıvıyağ ve katıyağı. Parantez içine kendi malzeme ve miktarlarımı yazdım.






Kaşarlı Tuzlu Kurabiye






1 su bardağı + 3 çay bardağı un ( 1,5 bardak civarı ak darı unu)


1 su bardağı + 1 kahve fincanı, 150 gr rendelenmiş eski kaşar peyniri ( keçi eski kaşarı )


2,5 çay kaşığı kabartma tozu


220 gr tereyağı ( 1 su bardağı zeytinyağı)


1 adet yumurta


1 çay bardağı soğuk süt (keçi sütü)


1 çay kaşığı acı toz biber (pul biber)






Yumurta sarısı kurabiyelerin üstüne sürülmek üzere ayrılır. Yumurta akı ve diğer tüm malzemeler yoğrularak ele yapışmayacak, kulak memesi kıvamında hamur elde edilir. Darı unu kullanılıyorsa 1 bardaktan sonra yavaş yavaş eklenerek konmalı un, 2 bardağa yakın oluyor. İki saat dinlendirildikten sonra 1 cm kalınlıkta olacak şekilde oklavayla açılıp dilenen şekillerde kurabiye kalıplarıyla kesilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. İstenirse susam ya da çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30-35 dakika civarı kızarana kadar pişirilir.


No comments:

Post a Comment