Tuesday, August 13, 2013

Mahlepli Tuzlu Kurabiye


mahlepli tuzlu kurabiye 1



İLK TARİF...ÇOK HEYECANLIYIM :)

Blogumun ilk tarifi annemin meşhur mahlepli tuzlu kurabiyesi olsun istedim.!

Annem tarafından istek üzerine sıkça yapılan, benimde yapmayı öğrendikten sonra sürekli yaptığım bir kurabiyedir.

Hele bekarlık günlerimde aynı hamuru kullanıp, farklı şekiller vererek hazırladığım ve sanki üç dört çeşit kurabiye yapmışım gibi servis ettiğim günler hala arkadaşlar arasında dalga konusudur. :)

Bu tarifi; kandil günleri yuvarlak ya da çatal çörek şeklinde hazırlayarak komşularınıza kendi hazırladığınız kandil simitlerini dağıtabilirsiniz. :)

Tadı için ne tatlı nede tuzlu diyebilirim, ikisinin ortası çok hoş bir lezzeti oluyor.

Hamura istediğiniz şekli verebilirsiniz, eğer kıtır kıtır kurabiyeler seviyorsanız; parmak, halka ya da çatal çörek şeklinde, biraz daha yumuşak kurabiyeler seviyorsanız; burgu şeklinde yapabilirsiniz...

Malzemeler


  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ 

  • 1 Su Bardağı (200 Gr.) Erimiş Margarin 

  • 1 Su Bardağı (200 ml.) Süt 

  • 6 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Pudra Şekeri 

  • 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tuz 

  • 1,5 Tatlı Kaşığı (silme) Mahlep 

  • 1 Paket Kabartma Tozu 

  • 4 - 4,5 Su Bardağı Un (Yaklaşık olarak)


Yapılışı


  • Sıvı malzemeleri (Sıvı yağ, erimiş margarin ve süt) bir çırpma teli ile iyice karıştırın, pudra şekerini de ekleyip biraz daha karıştırın. 

  • 2 su bardağı kadar un, kabartma tozu, tuz ve mahlebi birlikte karışımın üzerine eleyin ve karıştırın. Bu aşamadan sonra unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun, yumuşak bir hamur elde edince un eklemeyi bırakın. 

  • Hamurun üzerini örtüp, buzdolabında 15-20 dk. dinlendirin. 

  • Minik çatal çörek şekli veya istediğiniz bir şekil verdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu ile susam serpin. 

  • 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, 30-35 dk. üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. 


NOT; Kabartma tozu olarak, Dr.Oetker çeşnili kabartma tozu (mahlepli-susamlı olanından) kullanırsanız, kurabiyelerin lezzetini ikiye katlarsınız diyebilirim. Tabi o zaman mahlep miktarını 1 çay kaşığına düşürmeniz iyi olur...

No comments:

Post a Comment